
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polska kapusta kiszona to nie jest dokładnie to, czego używają Francuzi. We Francji zakwasza się kapustę winem - białą białym, czerwoną czerwonym. Dzięki temu jest krucha i ładnie pachnie. No i nie kwasi się przez tydzień, wystarczy jej parę godzin.. Spróbujecie?
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Zagotuj 1/2 litra wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj i gotuj minutę. Cebulę, szalotki i czosnek zeszklij w garnku na oliwie. Włóż kapustę, wymieszaj, dodaj wino, cukier i ocet winny (możesz też poprzedniego dnia wymieszać surową kapustę z winem, octem i cukrem, a dopiero taką zamarynowaną dodać do garnka). Dodaj liść laurowy, nasiona kolendry i słodką paprykę, wrzuć rodzynki i wlej chochlę rosołu. Duś 30-60 minut - kapusta musi być miękka. Połowę kapusty przełóż do miski, resztę równo rozłóż na dnie garnka. Na wierzchu ułóż kurczaka, dookoła niego jabłka, przykryj całość resztą kapusty. Piecz 30 minut. Po upieczeniu pokrój kurczaka na 8 porcji, posyp świeżą kolendrą. Podawaj z kapustą i jabłkami, z którymi się piekł.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej