Wegańskie żeberka, sos hoisin, brokuły, dymka i sezam
średnie
0 osób zapisało

Składniki
,,żeberka":
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
sos:
500 gramów
125 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
14 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania żeberek. Rozgrzej piec do 170-200°C. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kostkę Knorr zagotuj w 200ml wody i ostudź.
Krok 2
W naczyniu do wyrabiania ciasta połącz wegańską mąkę z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą 5 smaków, papryką Knorr, pastą sezamową, sosem hoisin i bulionem. Wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodaj 1-2 łyżki wody. Z gotowego ciasta uformuj prostokąt o ok 2cm wysokości. Piecz na grillu prze ok 20-25 minut przekręcając od czasu do czasu.
Krok 3
W tym czasie przygotuj sos. W garnku połącz sos hoisin, sos sojowy, przyprawę 5 smaków oraz posiekany czosnek. Gotuj ok 1-2 minuty.
Krok 4
Gotowym sosem posmaruj ciasto w piecu. Zapiekaj przez kolejne 5 minut i ponownie posmaruj. Czynność powtarzaj, aż powstanie lśniąca glazura. Na końcu pokrój „żeberka” w paski.
Krok 5
Brokuły podziel na mniejsze części i zblanszuj. Dymkę pokrój na plasterki. Ułóż brokuły na talerzu, na wierzchu połóż żeberka, posmaruj je sosem i posyp dymkę, sezamem oraz listkami kolendry.

Dobra rada:
Sos możesz dodatkowo wzbogacić imbirem lub ostrą papryką Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie żeberka, sos hoisin, brokuły, dymka i sezam
Żeberka bez żeberek? Oczywiście! Potrzebujesz jedynie mąki wegańskiej, wegańskiego bulionu, kilku aromatycznych przypraw oraz pasty sezamowej. Niezbędny będzie także sos hoisin, przygotowywany na bazie soi i śliwek. To prosty przepis na wyjątkowe wegańskie żeberka, które skradną serca nie tylko zwolenników kuchni wege, ale także osób lubiących mięso. Przekonaj się, że kuchnia roślinna również jest wyjątkowo smaczna!
Dla kogo?
Dla miłośników dań wegetariańskich i wegańskich oraz osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu.
Na jaką okazję?
Wegańskie żeberka z sosem hoisin są świetną propozycją na obiad lub kolację. Będą także zaskakującym daniem podczas przyjęcia, a goście, którzy nie znają sekretu przyrządzania „żeberek”, będą mieli trudność w odgadnięciu, z czego przygotowana jest ta wyjątkowa potrawa.
Czy wiesz, że?
Sos hoisin jest niezwykle popularnym dodatkiem w kuchni kantońskiej. Jego składniki mają wyłącznie pochodzenie roślinne, dzięki czemu stał się nieodłącznym elementem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Dla urozmaicenia:
Aby wzbogacić smak sosu hoisin, dodaj do niego imbir lub ostrą paprykę w proszku.