Wiosenna sałatka z rzodkiewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

793 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1056 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 1

Krok 2

Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 2

Krok 3

Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 3

Krok 4

Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 4

Krok 5

Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do związania łódeczek z cykorii zamiast szczypioru możesz użyć pora – pokrój warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Kathii Music

    Kathii Music , 20.03.2020

    pyszna i prosta . to lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka z rzodkiewkąWiosenna sałatka z rzodkiewką

Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych przekąsek. Jej liście są chrupiące i mają kształt miseczek, więc wykorzystaj je do przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką, która charakteryzuje się bogactwem świeżych składników i przepiórczych jaj. Spróbujesz?

Dla kogo?

Wiosenna sałatka z rzodkiewką ogórkiem i szczypiorkiem to propozycja dla wszystkich fanów świeżych warzyw i lekkich dań. Jeżeli należysz do tego grona, to nie czekaj zbyt długo i zabierz się za przygotowania! Na liście składników znajdziesz między innymi: cykorię, kiełki, jajka, sos sałatkowy grecki Knorr oraz mieszaną sałatę. Pycha!

Na jaką okazję?

Grill lub letnie przyjęcie w gronie bliskich to idealny moment na zaserwowanie naszej receptury. Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką skradnie uwagę wszystkich gości. A może nie masz pomysłu na obiad w pół godziny? Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką jest daniem apetycznym i błyskawicznym!

Czy wiesz, że?

Pokrój i wymieszaj warzywa, a następnie nałóż je do łódeczek z cykorii. Przewiąż każdą z nich sparzonym szczypiorkiem lub porem. W ten sposób podzielisz sałatkę na porcje i sprawisz, że będzie apetycznie wyglądała. Na koniec polej sosem sałatkowe „łódeczki”. 

Dla urozmaicenia:

Sałatka wiosenna z rzodkiewką doskonale wygląda dzięki dodatkom jajek oraz kiełków. Podawaj ją z grillowaną bagietką lub jasnym pieczywem. Jeśli chcesz wzbogacić danie o smaczny dodatek, wykorzystaj czerwoną paprykę. Ten przepis to sprawdzony sposób na barwną sałatkę!