
Składniki
5 sztuk
0.5 szklanki
0.75 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 gram
660 mililitrów
2 łyżki
3 sztuki
50 gramów
1 gram
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do takiej masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do tak przygotowanej masy i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C . Formę jaką użyłam to 24x24 cm. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.
Krok 2
Przygotowujemy masę bananową. 2-3 banany blendujemy dodając pod koniec cukier puder. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ok 5 min. a następnie dodajemy wcześniej przygotowane zblendowane banany i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Taką masę delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy na ok 2 - 3 min. w lodówce.
Krok 3
Ciasto wydrążamy - pozostawiając ok 1 cm od spodu ciasta oraz po bokach. W wydrążone ciasto wkładamy połówki bananów - obranego banana przekrawamy wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładamy masę bananową.
Krok 4
Pozostałe ciasto, które pozostało nam po wydrążeniu delikatnie kruszymy, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Na cieście układamy kwiatuszki - mogą być te z opłatka, z masy cukrowej jak i prawdziwe jadalne kwiatuszki. Smacznego !!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej