Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta

Autor: Iwona Matrac

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 gram

660 mililitrów

2 łyżki

3 sztuki

50 gramów

1 gram

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do takiej masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do tak przygotowanej masy i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C . Formę jaką użyłam to 24x24 cm. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Krok 2

Przygotowujemy masę bananową. 2-3 banany blendujemy dodając pod koniec cukier puder. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ok 5 min. a następnie dodajemy wcześniej przygotowane zblendowane banany i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Taką masę delikatnie mieszamy. Masę umieszczamy na ok 2 - 3 min. w lodówce.

Krok 3

Ciasto wydrążamy - pozostawiając ok 1 cm od spodu ciasta oraz po bokach. W wydrążone ciasto wkładamy połówki bananów - obranego banana przekrawamy wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładamy masę bananową.

Krok 4

Pozostałe ciasto, które pozostało nam po wydrążeniu delikatnie kruszymy, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Na cieście układamy kwiatuszki - mogą być te z opłatka, z masy cukrowej jak i prawdziwe jadalne kwiatuszki. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenny ogród, czyli kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mus z pieczonych jabłek
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej