Pomidorowe antipasti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe antipasti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pomidorki. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

Obierz czosnek i dodaj do pomidorów.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z octem, solę, cukrem oraz przyprawą Knorr i polej pomidory.

Krok 4

Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu przełóż pomidorki do słoika.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z serem feta, mozzarella lub burrata. Świetnie pasuje do grillowanych mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe antipasti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowe antipastiPomidorowe antipasti

Włoskie przystawki, podawane przed głównym posiłkiem, to świetny pomysł także na warzywny dodatek do dań. Antipasti idealnie komponują się z mięsem czy innymi warzywami, tworząc unikatowe, oryginalne i wyjątkowo smaczne połączenie. Pomysłów na przystawki jest niezliczona ilość. Warto posiłkować się tradycyjnymi recepturami, które możecie wzbogacić o ulubione składniki, zioła czy przyprawy. Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, proponując wyjątkowy przepis na pomidorowe antipasti. Wycieczka zajmie nam nie więcej niż pół godziny. W tak krótkim czasie przygotujecie ten niesamowity i aromatyczny dodatek.

Dla kogo?

Dla każdego! Pomidorowe antipasti posmakuje miłośnikom tradycji oraz nowoczesności w kuchni. Sprawdzi się także wśród osób, które nie lubią spędzać wielu godzin na gotowaniu.

Na jaką okazję?

Potrawa jest idealną przystawką do obiadu, a także wytwornej kolacji. Możecie je zaserwować jako oryginalną i smaczną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Antipasti są tradycyjną włoską przekąską, która przygotowywana jest w niewielkich ilościach. Tradycyjnie serwuje się sałatkę caprese, carpaccio czy melona zawiniętego w szynkę parmeńską. Przystawki mogą być także podawane w formie półmiska, zawierającego różnorodne ich wersje.

Dla urozmaicenia:

Pomidorowe antipasti możesz zaserwować z serem feta, burrata lub mozzarellą.