
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
250 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
4 sztuki
3 sztuki
150 mililitrów
1.5 kilograma
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz, usuń tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości natnij głęboko kieszeń na nadzienie.
Krok 2
Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj posiekane grubo orzechy pekan, stopione masło, posiekana natkę pietruszki, płynny miód i skórkę pomarańczową.
Krok 3
Wlej 50 ml porto, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Nadziej mięso, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.
Krok 4
Selera posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka. Składniki ułóż dnie naczynia żaroodpornego. Przykryj kawałkami masła.
Krok 5
Na warzywach ułóż mięso. Piecz w nagrzanym piekarniku 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Gotową pieczeń przełóż na półmisek, luźno przykryj folią i zostaw na kwadrans.
Krok 6
Sos, który powstał podczas pieczenia, przecedź, dodaj do niego bulion i porto, gotuj na niewielkim ogniu, tak aby część płynu odparowała. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
Z pieczeni usuń nici i wykałaczki, podawaj z sosem i warzywami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej