
Składniki
500 gramów
4 łyżki
150 gramów
1 sztuka
8 plastrów
500 gramów
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
null
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę odciśnij i poszatkuj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj razem z kapustą.
Krok 2
Dodaj surowe jajko, mąkę i zagnieć na jednolite ciasto, o dość gęstej konsystencji. W razie potrzeby dosyp jeszcze mąki.
Krok 3
Dopraw do smaku i formuj małe placuszki, podobne do naszych polskich placków ziemniaczanych. Smaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 4
Placuszki z kapusty kiszonej podawaj z gęstą śmietaną, łososiem i posiekanym świeżym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej