Wykwintny dorsz z sosem orzechowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintny dorsz z sosem orzechowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

null

null

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

1 szklanka

0.5 opakowania

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj dokładnie i osusz. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

W tym czasie ugotuj ryż. Na 5 minut przed końcem, dodaj rodzynki, odcedź.

Krok 3

Cebulę obierz i posiekaj w piórka, zeszklij na tłuszczu, podlej winem rozmieszonym z wodą. Dopraw do smaku i włóż do wywaru filety rybne.

Krok 4

Duś na małym ogniu przez 10 minut, po czym osącz i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie wystygła.

Krok 5

Sos przetrzyj przez sitko, wymieszaj ze śmietaną, pokrojonymi orzeszkami, jeżeli jest zbyt rzadki zagęść mąką i zagotuj.

Krok 6

Zestaw z ognia, dodaj żółtka jaj i rozmieszaj energicznie.

Krok 7

Ryż z rodzynkami rozłóż na talerzach i ułóż na nim rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintny dorsz z sosem orzechowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety jagnięce
czas przygotowania
200 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej