
Składniki
1 łyżka
2 szczypty
1 szczypta
30 dekagramów
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, a pierś z kurczaka pokrój w kostki o długości nie większej niż 2 cm i podsmaż na oleju. Gdy kawałki kurczaka zrobią się białe, dodaj curry i tymianek. 2-3 minuty jeszcze podsmażaj, mięso jednak nie powinno stać się zbyt suche. Śmietanę wymieszaj razem z trzema jajkami, dodaj trochę soli i pieprzu. Pokrój cebulę, lecz nie całkiem drobno. Zetrzyj ser - może być starty grubo Gdy ziemniaki się ugotują, pokrój je w talarki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp je następnie cebulą, a na to nałóż podsmażonego kurczaka.
Krok 2
Następnie swoją zapiekankę zalej miksturą ze śmietany i jajek, nie przesadzaj jednak - zapiekanka nie powinna przypominać w tym momencie zupy. Na wierzch nasyp sera żółtego, a na niego z kolei - zieloną cebulkę. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180º C. Na pierwsze 10 min. nałóż za brytfankę folię aluminiową lub pokrywę, kolejne 10 min. dopiekaj bez nakrycia, aby nam się serek ładnie rozpuścił
Krok 3
WYJMIJ I GOTOWE!!! Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej