Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Obgotować w osolonej wodzie, tak aby były półtwarde.

Krok 2

Łososia podzielić na mniejsze plastry, a por pokroić w krążki.

Krok 3

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i układać w nim na przemian plastry ziemniaków, łososia i pora. W zależności od wielkości naczynia wyjdzie kilka warstw.

Krok 4

Fix Knorr wymieszać z mlekiem, roztrzepanym jajkiem, pieprzem oraz startym na tarce serem. Powstałym sosem zalać zapiekankę. Posypać z wierzchu tartym serem. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem w sosie koperkowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej