Kluski żelazne – przepis: ziemniaczane, kładzione | Przepisy.pl pixel

Żelazne Kluski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
361 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ugotowane ziemniaki, przepuść przez maszynkę.

Żelazne Kluski - Krok 1

Krok 2

Obierz 5 dużych ziemniaków, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.

Żelazne Kluski - Krok 2

Krok 3

Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.

Żelazne Kluski - Krok 3

Krok 4

Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Żelazne Kluski - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żelazne Kluski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żelazne KluskiŻelazne Kluski

Znudziły ci się ziemniaki, kopytka i kluski śląskie? Zrób kluski żelazne! Te małe elastyczne kuleczki, które przyjemnie uginają się pod zębami podczas jedzenia, zrobisz z ugotowanych i tartych surowych ziemniaków. Dodatek mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej, sprawi że będą zwarte i jędrne, ugotują się szybko i nie rozpadną. Polubi je każdy miłośnik wszelkich klusek, będą też miłą odmianą dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Formują kluseczki pamiętaj o zawyżeniu rąk – ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Ugotowane kluski żelazne możesz jeść solo, polane tylko roztopionym tłuszczem i posypane ziołami, albo ze skwarkami z boczku. Pasuje też do nich praktycznie każdy sos gulaszowy na bazie dowolnego mięsa, wieprzowe bitki w sosie pieczeniowym lub rolady wołowe z ogórkiem i boczkiem w środku – dokładnie takie, które Ślązacy jadają z kluskami śląskimi i modrą czyli czerwoną kapustą. Smacznego.