" Zielona baba " przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

" Zielona baba "

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

10 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.

Krok 2

Dzielimy na 2 części. Zostawiamy do ostudzenia.

Krok 3

W tym czasie dowolne okrągłe naczynie ( u mnie duży kubek ) wykładamy folią spożywczą.

Krok 4

Do środka wkładamy winogrona.

Krok 5

Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut ( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę ( doda to puszystości ).

Krok 6

Kremową pianką zalewamy winogrona. Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!

Krok 7

Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia ( im dłużej tym lepiej ). Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krówka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej