Młode ziemniaki z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 opakowanie

5 sztuk

4 sztuki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) do miski.

Krok 2

Dodaj odsączone oliwki, całe ząbki czosnku oraz szalotki przekrojone na pół.

Krok 3

Wlej oliwę, dodaj przyprawę Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przełóż zawartość miski do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu przełóż ziemniaki i pozostałe składniki oraz powstały podczas pieczenia sos na talerz. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

1

Opinie o przepisie

  • Aniela Klimowska

    Aniela Klimowska , 29.05.2016

    WSZYSTKIE KULINARIA Z CAŁEGO ŚWIATA NIECH SA ROZPOWSZECHNIANE ,O ZDROWIU I ZDROWYM STYLU ZYCIA. DIETY,SCHUDNIJ OCZYŚĆ ORGANIZM,WIĘCEJ ENERGI,ORAZ LEPSZEJ ODPORNOŚCI. ŻYCZĘ SMACZNEGO DLA ŚWIAT -GLOBAL..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki z oliwkami Młode ziemniaki z oliwkami

Ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Znakomitą alternatywą do klasycznej wersji z wody są ziemniaki pieczone, zwłaszcza młode, z delikatną i cienką skórką. Przygotuj je według tego przepisu, w którym pełni smaku dodają im oliwki, czosnek, cebula szalotka, oliwa oraz starannie wyselekcjonowane przyprawy. Warzywa upiecz w folii, a na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, rozetnij ją, żeby skórka ziemniaków zarumieniła się i zyskała chrupkość. Smak pieczonych ziemniaków urozmaicisz dodatkiem świeżych ziół – gałązki rozmarynu lub majeranku. Nadadzą całości aromatu, a ponadto sprawią, że danie będzie się doskonale prezentować na talerzu. Młode ziemniaki z oliwkami pasują szczególnie do ryb i białych mięs, na przykład kurczaka albo indyka, a także do świeżych warzyw, takich jak mieszanka sałat czy pomidory. Upiecz znakomite młode ziemniaki z oliwkami i napisz w komentarzu, z jakimi dodatkami planujesz je zaserwować. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.