
Składniki
750 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, skrop olejem i dopraw Tymiankiem Knorr oraz solą morską.
Krok 2
Ziemniaki piecz w naczyniu żaroodporny w 190 °C przez około 45 minut.
Krok 3
Na wierzch połóż margarynę i pozwól, aby roztopiła się i spłynęła po ziemniakach. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych lub ryb. Ziemniaki możesz dodatkowo udekorować gałązką świeżego tymianku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki z tymiankiem
Jeśli zastanawiasz się, jaki dodatek będzie pasował do mięsnego dania, a nie chcesz podawać gotowanych ziemniaków – upiecz je z ziołami. Pieczone ziemniaki to świetna alternatywa dla kasz i makaronów. W jaki sposób je przygotować, aby były aromatyczne i miękkie? Wybierz nieduże ziemniaki, obierz, umyj i włóż do woreczka do pieczenia. Z gałązek ściągnij listki tymianku i dodaj do gotowego zestawu przypraw. Dokładnie wymieszaj i wsyp wszystko do ziemniaków. Szczelnie zamknij woreczek, potrząśnij nim energicznie – tak, by zioła wymieszały się z ziemniakami. Następnie nakłuj woreczek w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu delikatnie rozetnij torebkę i wysyp ziemniaki do salaterki. Posyp je pozostałym tymiankiem. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb, lub razem ze zsiadłym mlekiem, jajkiem sadzonym i świeżą sałatą. Koniecznie sprawdź, jak smakują aromatyczne ziemniaki z tymiankiem przyrządzone według naszego przepisu.