Złociste krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste krewetki

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

150 gramów

0.5 litra

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki miałam mrożone, więc przełożyłam je na noc do lodówki, żeby powoli rozmroziły się. Następnie wymieszałam je z sosem sojowym i czosnkiem.

Krok 2

Ciasto - w rondelku podgrzałam oliwę z piwem. Do miski wsypałam mąkę, dolałam piwo z oliwą, sól, pieprz - wymieszałam wszystko trzebaczką. Osobno ubiłam pianę z białka i dodałam do ciasta.

Krok 3

Krewetki były obrane, ale miały ogonki. Łapałam więc krewetkę za ogonek, maczałam w cieście i wrzucałam na rozgrzany olej. Po 2-3 minutach obracałam na drugą stronę. Ogonków nie pokrywałam ciastem, dzięki temu wyglądały efektownie i łatwo było je chwytać. Po usmażeniu przekładałam na chwilę na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej