Złociste pierogi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Złociste pierogi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

40 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z połowę masła i kurkumą .

Złociste pierogi  - Krok 1

Krok 2

Mąkę połącz z jajkiem, wlej gorący płyn i szybko zagnieć ciasto. Gotowe odstaw do lodówki na 30 minut.

Złociste pierogi  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg rozetrzyj z majerankiem i przyprawą Knorr oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Złociste pierogi  - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i zwijaj klasyczne pierogi. Gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj z świeżym masłem.

Złociste pierogi  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierog możesz podawać smażone lub gotowane.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste pierogi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste pierogi Złociste pierogi

Nawet najbardziej tradycyjne przepisy warto od czasu do czasu urozmaicać. Tym razem stawiamy na przyprawy. Kurkuma doda pierogom pięknego, żółto-złotego koloru, a majeranek intensywnego zapachu. To będzie prawdziwa uczta smaków i aromatów!

Dla kogo? 

Wielbicieli pierogów z pewnością nie brakuje w Twoim otoczeniu. Specjalnie dla nich przygotuj pyszne, złociste pierogi prosto z wody lub podsmażane. Co kto lubi!

Na jaką okazję? 

Domowe pierogi zrobić możesz wtedy, gdy spodziewasz się odwiedzin osoby, która przebywała dłużej poza rodzinnym domem. Takie smaczne powitanie z pewnością zostanie docenione.

Czy wiesz, że? 

Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W wielu krajach nazywana jest „żółtym korzeniem” ze względu na swój intensywny, promienny kolor. Do dziś używa się jej także jako barwnika.

Dla urozmaicenia 

Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, to do farszu z twarogu, cebuli i ziół, podanych w przepisie, możesz dodać także ziemniaki.