Zupa cebulowa francuska z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa francuska z grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
726 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w plastry, podsmaż, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 1

Krok 2

Całość zalej białym winem i gotuj do momentu, aż wino zupełnie wyparuje.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 2

Krok 3

Francuską zupę cebulową Knorr rozmieszaj w 500 ml zimnej wody i dodaj do niej podsmażoną cebulę.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 3

Krok 4

Do zupy dodaj listki laurowe i tymianek. Całość gotuj około 5 minut. Na koniec zupę dopraw odrobiną wytrawnego sherry.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 4

Krok 5

Podziel każdą kromkę bułki na 4 części i podsmaż je na margarynie lub maśle. Zarumienione grzanki obsyp startym serem i zapiecz w piekarniku. Grzanki i zupę podawaj oddzielnie.

 Zupa cebulowa francuska z grzankami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Kalinowska

    Małgorzata Kalinowska , 15.01.2020

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Bączkowska

    Kinga Bączkowska , 13.12.2016

    swietna ;) polecam na chlodne dni

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Zupa cebulowa francuska z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa szczawiowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Zupa cebulowa francuska z grzankami Zupa cebulowa francuska z grzankami

Absolutnym klasykiem wśród dań kuchni francuskiej jest gęsta zupa cebulowa z grzankami – prosta, a jednocześnie wykwintna. W tym przepisie do wzbogacenia jej smaku użyte zostało wytrawne białe wino oraz sherry, czyli wzmacniane wino hiszpańskie. Możesz jednak pominąć te dwa składniki – wystarczy, że dolejesz więcej bulionu. Pierwszym krokiem do przygotowania zupy jest pokrojenie w plastry kilku białych cebul. Następnie oprósz je mąką i zarumień na rozgrzanym oleju. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie, aby cebula się nie przypaliła, gdyż będzie wówczas gorzka i niesmaczna. Całość zalej winem i gotuj, aż cały płyn odparuje. Specjalną przyprawę do zupy cebulowej wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Całość dopraw liściem laurowym oraz tymiankiem, który znakomicie podkreśli smak potrawy. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę sherry. Cebulową podawaj z grzankami, przygotowanymi z pokrojonej bułki paryskiej. Każdą kromkę podsmaż, posyp obficie startym żółtym serem i zapiecz w piekarniku. Zupę i grzanki serwuj osobno. Udanego gotowania!