Zupa harira z kurczakiem i z kolendrą: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa harira

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
1123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

500 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi, cebulę oraz obranego z włókien selera pokrój w niedużą kostkę.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz seler, dodaj koncentrat oraz przyprawy – smaż chwilę razem.

Krok 3

Następnie dodaj pokrojone mięso, ciecierzycę, posiekane zioła, wlej przecier pomidorowy oraz 600 ml wrzącej wody.

Krok 4

Wszystko razem wymieszaj, dodaj Bulionetki Knorr i zagotuj. Garnek przykryj – zmniejsz ogień i gotuj zupę 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre przyprawy, możesz do zupy dodać odrobinę chilli.

6

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 24.08.2020

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igus Igus

    Igus Igus , 15.08.2020

    Super ale dla mnie bez kolendry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jakubas

    Jan Jakubas , 05.11.2019

    Jest super goot

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa najder

    teresa najder , 22.10.2017

    myślę że chodzi o to aby nie wyszedł z tego taki rosołek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa najder

    teresa najder , 22.10.2017

    zrobiłam ,przepyszna zupka .Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jatinder Singh

    Jatinder Singh , 02.03.2016

    pierś z kurczaka ugotowana i jeszcze ją potem gotować w zupie 30 min?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa harira - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ramen
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa hariraZupa harira

Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich krajach. Ma wiele odmian, różniących się od siebie dodatkami i stopniem wyrazistości. Jej przygotowanie zacznij od ugotowania piersi z kurczaka, a w międzyczasie pokrój w kostkę cebulę oraz łodygę selera naciowego i podsmaż je na oliwie, tak aby się delikatnie zaszkliły. Dodaj koncentrat pomidorowy. Aby zupa harira nabrała orientalnego smaku, dopraw ją korzennymi przyprawami, takimi jak: cynamon i imbir w proszku, które dodatkowo wzbogacą jej aromat. Następnie przełóż do garnka pokrojone mięso z kurczaka, ciecierzycę z puszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalej wrzącą woda. Na samym końcu dodaj bulion drobiowy, wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Harira dobrze smakuje posypana świeżą kolendrą albo pietruszką, dodatkowo możesz podać ją z bagietką ziołową podgrzaną w piekarniku. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz urozmaicić swoje codzienne obiady. Życzymy smacznego!