
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 szklanki
3 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować bulion z mlekiem. Kalafior podzielić na różyczki, pietruszkę, por i seler pokroić na plasterki i wrzucić do wywaru. Marchewkę włożyć w całości. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować wyciągając wcześniej marchewkę. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sery, przyprawy. Gorący krem podawać w kokilkach, udekorowany szczypiorkiem i posypany groszkiem ptysiowym. Smacznego! :)

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja na obiad czy lunch do pracy. Danie to jest na tyle proste w przygotowaniu, że z jego przyrządzeniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Wybierając kalafior, zwróć uwagę, czy jego główka jest biała albo kremowa oraz zwarta, twarda i ciężka. Kwiatostan powinien być natomiast gładki i nie poprzerastany liśćmi. Zanim przejdziesz do przygotowywania kalafiora, dokładnie go oczyść przez odcięcie liści i łodygi. Kolejnym etapem jest dokładne umycie go pod bieżącą wodą. Nigdy nie należy gotować kalafiora pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie się smaku potrawy. Najlepiej przechowywać go w lodówce w komorze na warzywa i owoce przez nie dłużej niż 5 dni. Jeżeli Twoi domownicy są wielbicielami mięsa, do zupy dodać możesz odrobinę podsmażonego wcześniej na patelni boczku wędzonego. Gotową zupę krem z kalafiora podawaj z groszkiem ptysiowym lub kromką ulubionego chleba.