
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do zimnej wody włóż skrzydełka i zagotuj. Następnie zbierz szumowinę i gotuj 10 minut.
Krok 2
Pokrój warzywa i dodaj do wywaru wraz z Bulionetką Knorr. Gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Wrzuć ryż i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 15 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z mąką i niewielką ilością wody.
Krok 4
Następnie dodaj do wywaru przecier, po 5 minutach wlej śmietanę z dodatkami. Całość zagotuj.
Krok 5
Na koniec udekoruj zupę natką pietruszki. Podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa jest nie tylko smaczna i uniwersalna, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. W sezonie letnim sięgaj po świeże pomidory, np. słodkie malinówki. Przed wrzuceniem ich do gotującego się wywaru, możesz podsmażyć je na patelni. Dzięki temu staną się miękkie, a nadmiar wody szybko z nich odparuje. Do zupy potrzebujesz także intensywnego bulionu mięsnego. Wypróbuj np. wariantu drobiowego. Skrzydełka lub udko gotuj w wodzie z przyprawami, m.in. zielem angielskim i liściem laurowym. Zamiast drobiu możesz wykorzystać wołowinę i wieprzowinę. Takie mięso warto podać później jako dodatek do dania lub zrobić na jego bazie sałatkę, np. z ogórkiem kiszonym oraz cebulą. Do powstałego bulionu wrzuć ryż oraz warzywa, takie jak: marchewka, seler, por, cebula i pietruszka oraz wcześniej przygotowane pomidory. Na koniec zupę zapraw odrobiną przecieru pomidorowego, dzięki czemu nabierze intensywnego koloru. Sięgnij również po kwaśną śmietanę. Danie podawaj na ciepło, oprószone posiekaną natką pietruszki. Smacznego!