Zupa szparagowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szparagowo - szpinakowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szczypty

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.

Krok 2

Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.

Krok 3

Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.

Krok 4

Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej