Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem
łatwe
240 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
1 puszka
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
3 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
3 litry
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Por umyj i przekrój wzdłuż na pół. Odetnij tylko białą część, a następnie pokrój ją w piórka. Kilka zielonych listków pokrój w cienkie, długie paski. Zieloną część oprósz mąką i obsmaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się chrupiąca. Odłóż warzywo na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 2
Posiekaj czosnek, bataty pokrój na mniejsze kawałki. Poszatkuj liście szpinaku na cienkie paseczki, a cytrynę podziel na cząstki.

Krok 3
W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij białe części pora razem z czosnkiem. Dodaj bataty. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj ok. 20 minut, aż bataty zrobią się miękkie. Następnie wrzuć pomidory, dodaj masło orzechowe, przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr oraz Kurkumę z Indii Knorr. Gotuj na wolnym ogniu w częściowo przykrytym garnku przez ok. 10 minut.

Krok 4
Zupę rozdrobnij w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku solą. Do gorącej zupy dodaj liście szpinaku i całość wymieszaj. Zupę podawaj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, cząstkami cytryny i odrobiną oleju z pestek dyni.


Dobra rada:
Smak zupy z batatów możesz podkreślić, dodając pistacje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z batatów z orzechami i szpinakiem
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do zup. A czy próbowałeś już zupy z batatów, czyli słodkich ziemniaków? Jeśli nie, warto nadrobić zaległości, bo zupa z batatów z orzechami i szpinakiem wprost zniewala smakiem.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którym znudziły się już tradycyjne zupy. Tę z batatów, szpinaku, masła orzechowego, pomidorów i pora pamięta się długo.
Na jaką okazję?
Jeśli zastanawiasz się, jaką zupę zaserwować na uroczysty obiad, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Zupa z batatów wzbudzi zachwyt u Twoich gości!
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki stają się coraz popularniejsze. Powstaje wiele przepisów, w których grają one główną rolę. Możesz podać je do obiadu zamiast zwykłych kartofli, wrzucić do zupy czy zrobić z nich frytki. Co tylko zechcesz!
Dla urozmaicenia:
Smak zupy z batatów możesz wzbogacić, dodając do niej pistacje. Będzie smacznie i chrupiąco.