Zupa z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, papryki pokrój w kostkę.

Krok 2

Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj do miękkości i odsącz.

Krok 3

Warzywa podsmaż na oleju, oprósz przyprawami, dodaj koncentrat i smaż 3 minuty.

Krok 4

Wlej 1,5 l wody, dodaj ciecierzycę i soczewicę oraz kostki Knorr.

Krok 5

Gotuj 40 minut, następnie dodaj makaron i gotuj kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z ciecierzycąZupa z ciecierzycą

Ciecierzyca to nie tylko składnik sałatek i przekąsek – dobrze sprawdza się również jako dodatek do zupy. Należy jednak pamiętać o tym, aby dobrze ją przygotować. By odpowiednio zmiękła podczas gotowania, powinna być moczona przez noc w wodzie. Można także skorzystać z dostępnej w sklepie ciecierzycy w puszce, którą należy jednak uprzednio odsączyć z zalewy – taki produkt pozwoli zaoszczędzić nieco czasu. Do przygotowania tej potrawy potrzebny jest również odpowiedni wywar warzywny bądź mięsny. W tym celu można wykorzystać rosół lub przygotować bulion ze świeżych warzyw. Smak oraz wygląd zupy urozmaicą posiekana cebula, czosnek i papryka, podsmażone oraz doprawione koncentratem pomidorowym. Warto także uzupełnić ją o garść zielonej soczewicy. Zupa z ciecierzycą dobrze sprawdza się jako danie główne. Można podawać ją z makaronem lub grzankami – warte rekomendacji będą te czosnkowe. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis i przygotuj z jego pomocą smaczną zupę, która świetnie sprawdzi się na obiad.