Apetyczne empanady z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Apetyczne empanady z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.3 szklanki

2 ziarna

350 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 szklanki

50 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

6 sztuk

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj drobno. Połowę wymieszaj z przesianą przez sito mąką, pokrojonym w kostkę masłem i smalcem.

Krok 2

Osobno wymieszaj jajko, ocet i wodę, dodaj łyżeczkę soli i przelej masę do mąki. Zagnieć na jednolite ciasto.

Krok 3

Pozostały czosnek zeszklij na rozgrzanej oliwie razem z posiekaną cebulą.

Krok 4

Dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż na złoty kolor. Dopraw. Możesz chwilę poddusić. Ostudź.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj krążki, na każdy nakładaj odrobinę farszu i zlep tak jak pierogi.

Krok 6

Układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce, ale nie płasko, tylko tak aby falbanka była na górze. Posmaruj rozbełtanym białkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20-25 minut.

Krok 7

Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Apetyczne empanady z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej