Arabska sałatka z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arabska sałatka z soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

80 gramów

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Odcedź na sicie i przelej zimną wodą.

Krok 2

Umyj pomidory i ogórki. Ogórki przekrój na pół, a potem na plasterki, pomidorki przekrój na pół. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwa i octem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz dodatkowo posypać prażonym sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arabska sałatka z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Arabska sałatka z soczewicy Arabska sałatka z soczewicy

Mdłe potrawy bez wyrazu – tego nie uświadczycie w arabskiej kuchni! Wpływ na to mają świeże składniki i aromatyczne przyprawy oraz sposób przyrządzania i serwowania dań. Wszystkim, którzy dopiero zaczynają poznawać te kulinaria, proponujemy prosty przepis na arabską sałatkę z czarnej soczewicy.

Dla kogo? Można zajadać się z apetytem tradycyjnymi gołąbkami, flaczkami i pierogami, ale w końcu każdy zapragnie odmiany. Arabska sałatka z soczewicą w tej sytuacji będzie trafnym wyborem.

Na jaką okazję? Bez problemu zapakujecie ją na wynos. Przerwa na posiłek w pracy albo na uczelni zamieni się we wspaniałą ucztę prosto z pudełka śniadaniowego. Arabska sałatka z soczewicy to również sprawdzony przepis na smaczną i kolorową kolację.

Czy wiesz, że? Czarna soczewica wygląda bardzo efektownie, a ponadto świetnie łączy się z pikantnymi przyprawami. Sprawdza się w zupach i warzywnych gulaszach.

Dla urozmaicenia: Sałatkę z soczewicą w stylu arabskim podawajcie z pitą. Wypróbujcie także manakish, czyli rodzaj płaskiego placka z drożdżowego ciasta. Dodatek pachnących ziół obowiązkowy!