
Składniki
2 sztuki
null
0.5 szklanki
null
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
0.5 szklanki
2 sztuki
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sprawione ryby pokrój, włóż do rondla, dodaj pokrojoną w plastry cebulę, masło.
Krok 2
Duś około 10 minut.
Krok 3
Duszoną rybę, śledzie, cebulę i kapary przepuść przez maszynkę, dodaj śmietanę. Posiekaj natkę. Żółtka z jajek ugotuj na twardo i posiekaj. Natkę i żółtko dodaj do masy.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z bułką tartą.
Krok 5
Włóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej