
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
3 ziarna
1.5 litra
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zalewamy wodą do przykrycia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Krok 2
Następnie odcedzamy i pozwalamy wystygnąć.
Krok 3
Gdy dostatecznie ostygną, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
Zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryn, cukier, przyprawy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10-15 minut.
Krok 5
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odcedzamy przez sitko. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej