Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 szklanki

2 sztuki

0.3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

3 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć na godzinę. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym gazie do miękkości . Odcedzić zachowując wywar z gotowania pozostawiając 1/2 szklanki do barszczu .

Krok 2

Warzywa obrać , umyć , zalać wodą ( 4 szklanki ) i gotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wsypać Barszcz Knorr, wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić barszcz miodem.

Krok 3

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby zmielić i zmieszać z podsmażoną cebulką . Doprawić do smaku solą, pieprzem, Delikatem i rozkruszoną mini kostką Pietruszka .

Krok 4

Mąkę wsypać do miski - osolić szczyptą soli .Zalać wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto . Wałkować je na posypanym mąką blacie . Z cienkiego ciasta wykrawać małe kółeczka ( literatką lub nawet mniejsze kieliszkiem ) .Na każde kółko nakładać farsz grzybowy . Zlepiać pierożki ( lub formować kształt uszek ). Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .

Krok 5

Podawać barszcz zalewając nim pierożki .Posypać natką pietruszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej