Barszcz ukraiński nieco inaczej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ukraiński nieco inaczej

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

4 sztuki

0.25 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

10 ziaren

5 sztuk

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli buraki są niegotowane, należy je ugotować, ostudzić i obrać.

Krok 2

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przetarty, pieprz i sól do smaku, zalać zimną wodą, przykryć przykrywką i zagotować.

Krok 3

Marchewki, seler i pietruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do buraków i gotować razem.

Krok 4

Fasolkę szparagową umyć, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do gotujących się warzyw. Gotować tak długo, aż warzywa staną się lekko miękkie.

Krok 5

Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do drugiego garnka, zalać 4 litrami zimnej wody, dodać przyprawy (sól, pieprz, Vegeta, czosnek według uznania). Gotować1 -1,5 godz. Do gotującego mięsa dodać starte na tarce cebule. W czasie gotowania powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Gotować tak długo aż mięso stanie się miękkie i lekko będzie „odchodzić” od kości.

Krok 6

Następnie ugotowane mięso razem z połową wywaru wlać do garnka z burakami i warzywami. Gotować na lekkim ogniu pod przykryciem około 15 min. Drugą połowę wywaru odstawić na bok w celu wykorzystania później do zrobienia sosu do drugiego dania.

Krok 7

Sprawdzić smak i gęstość zupy. Można dodać śmietanę lub jogurt naturalny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ukraiński nieco inaczej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej