
Składniki
60 gramów
20 gramów
1 łyżka
40 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj skruszałą tuszkę bażanta. Odetnij głowę z szyją, ogon oraz skrzydła razem z piórami. Pozostaw je w zimnym miejscu – posłużą do dekoracji. Bażanta oskub, wypatrosz, opłukuj wewnątrz oraz na zewnątrz i osusz lnianą ściereczką.
Krok 2
Tak przygotowaną tuszkę naszpikuj paskami słoniny, osól wewnątrz i zewnątrz, obłóż plastrami słoniny oraz obwiąż nitką. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Krok 3
Tak przygotowanego bażanta upiecz na rożnie lub w brytfannie, polewając go gorącym tłuszczem. Pod koniec pieczenia posyp bażanta bułką tartą i polej go tłuszczem, tak aby powstała chrupiąca skorupka.
Krok 4
Owalny bochenek chleba przekrój poziomo i z wierzchniej części wydrąży ć miękisz. Skórę posmaruj masłem i wstawić do gorącego piekarnika (powinna się zrumienić).
Krok 5
Odcięte uprzednio głowę, ogon i skrzydła bażanta włóż na kilka minut do gorącego piekarnika. Upieczonego bażanta zdejmij z rożna, usuń nitkę przywiązującą plastry słoniny i ułóż na podłużnym półmisku na grzance. Przymocuj za pomocą drucika szyję z głową, skrzydła i ogon.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej