Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.

Krok 2

Na środku talerza ułóż zielone listki mięty – będzie to trawa, po której pełznie ślimak.

Krok 3

Na mięcie połóż długi biszkopt – tułów ślimaka. Ułóż na nim dużą kulkę lodów ciasteczkowych, czyli muszlę.

Krok 4

Polewą czekoladową namaluj na kulce szlaczek - spiralę. Z polewy zrób też oczy ślimaka. Deser udekoruj kolorową posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody podawane na biszkoptach "Ślimak" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"Lody podawane na biszkoptach "Ślimak"

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalne i kreatywne podanie lodów, to ten przepis powinien przypaść Ci do gustu. „Ślimak” na biszkoptach to deser prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowny. Wyjątkowa forma podania gwarantuje, że sprawdzi się na wyjątkowe okoliczności, np. przyjęcie tematyczne. Jedyne, czego potrzebujesz do jego przygotowania to: lody w trzech smakach (ciasteczkowym, waniliowym i karmelowym), biszkopty oraz polewa i posypki do dekoracji. Muszlę możesz ozdobić kolorowymi posypkami cukierniczymi lub pisakami spożywczymi. W roli oczu sprawdzą się cukrowe perełki, owoce granatu lub małe winogrona. Przygotowany według poniższego przepisu deser warto przed zaserwowaniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika – dzięki takiemu zabiegowi na dłuższy czas zachowa spójną konsystencję. „Trawę” dla ślimaka przygotujesz z listków ziół – mięty czy melisy – lub pokrojonego w plastry kiwi. Lody podawane na biszkoptach nie tylko dobrze wyglądają, ale też wspaniale smakują. Zainspiruj się naszym przepisem i podziel się wrażeniami w komentarzu.