
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
8 plastrów
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Na blasze ułóż przecięte na pół bajgle i zapiecz przez około 4-5 minut, żeby zrobiły się ciepłe i lekko chrupkie.

Krok 2
Pomidory umyj, oderwij ogonek, a następnie pokrój w plastry. Umyte i suche liście sałaty porwij na mniejsze części.

Krok 3
Boczek pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na gorącą patelnię i smaż, aż tłuszcz się wytopi, a kawałki mięsa będą złociste i chrupiące.

Krok 4
Zapieczone bajgle posmaruj majonezem – sprawi on, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku.

Krok 5
Na posmarowanych majonezem połówkach układaj kolejno liście sałaty, plastry pomidora, pieczonego indyka oraz boczku. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki. Przekrój na pół i podawaj, póki bajgle i boczek są ciepłe.


Dobra rada:
Do kanapki możesz również dodać trochę żółtego sera, drobno siekaną czerwoną cebulę, pikantne liście rukoli albo plasterki świeżego ogórka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
BLT bajgiel
Bajgle często podaje się na drugie śniadanie, z wieloma różnymi wytrawnymi dodatkami. Jednak jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów bajgli jest BLT, czyli kanapka z chrupiącym bekonem, pomidorem, sałatą i majonezem. Urozmaicisz ją także innymi dodatkami, na przykład mięsem z indyka, serem żółtym lub pesto – jednak to właśnie bekon jest jej podstawą. Wybierz jak najcieńsze plasterki, by po podsmażeniu na patelni stały się chrupiące i aromatyczne.
Dla kogo?
Pełen niespodzianek bajgiel posmakuje każdemu, ponieważ do środka podpieczonej bułki można włożyć same ulubione składniki. Jeden przepis a tyle możliwości!
Na jaką okazję?
BLT bajgiel to genialny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie spędzane w gronie najbliższych. Wystarczy wrzucić bułki do piekarnika, cienkie plasterki boczku podsmażyć na chrupko, a na stole ustawić wszelkie dodatki tak, by każdy mógł sam skomponować wymarzoną kanapkę.
Czy wiesz, że?
Bajgiel to wypiekana od XVII wieku żydowska odmiana bułki w kształcie pierścienia. Uważa się, że został on wymyślony w Krakowie lub przybył do Polski z Wiednia, jako prezent dla króla Jana III Sobieskiego za zwycięstwo nad Turkami.
Dla urozmaicenia:
Bajgle można serwować na wiele sposobów. Jeśli przyrządzasz wersję śniadaniową, dodaj do nich na przykład sadzone jajko. Sprawdzą się także jako danie obiadowe, podane razem z sałatką, ciepłą zupą krem albo domowymi frytkami. Warto pamiętać, że smak bajgli BLT da się podkreślić różnymi sosami np. z suszonych pomidorów, BBQ lub czosnkowym. Życzymy smacznego!