
Składniki
800 gramów
250 gramów
150 gramów
3 łyżki
5 łyżek
80 gramów
80 gramów
200 gramów
50 gramów
30 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę odsącz i wypłukaj pod bieżącą wodą. Fasolę przełóż do kielicha miksera lub zmiel w maszynce do mięsa na gładką masę.

Krok 2
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W misce połącz fasolę z olejem, czekoladę, mąką gryczaną, ksylitol, przyprawy, proszek do pieczenia, porzeczki oraz bakalie.

Krok 3
Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta wyłożonej wcześniej pergaminem.

Krok 4
Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180*C z termoobiegiem. Ciasto podawaj po ostygnięciu.


Dobra rada:
Ciasto możesz z wierzchu udekorować np. plastrami migdałów. W tym celu powierzchnię ciasta delikatnie posmaruj miodem, a następnie oprósz migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z fasoli
Ciasta, w których główną rolę grają nieoczywiste składniki, jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze kuchnie. Jednym z tych najbardziej popularnych jest wilgotne, mocno czekoladowe brownie, stworzone na bazie… czerwonej fasoli. Jeśli jeszcze nie próbowałeś do tej pory tego przepisu, nie zwlekaj dłużej – na pewno tego nie pożałujesz! Brownie z fasoli potrafi pozytywnie zaskoczyć!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela słodkości, ale i tych, którzy na co dzień odmawiają deserów – teraz już nie muszą się ograniczać!
Na jaką okazję?
Brownie z fasoli świetnie sprawdzi się jako gość na podwieczorku. Z mrożoną herbatą czy lemoniadą będzie smakowało perfekcyjnie.
Czy wiesz, że?
Fasola należy do najstarszych gatunków warzyw uprawianych przez człowieka. Jej kolebką jest Ameryka Środkowa, a pierwsze ślady upraw odnaleziono w Peru.
Dla urozmaicenia
Nieco inną wersję warzywnego brownie przygotować możesz także z batatów czy ciecierzycy.