
Składniki
2 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
4 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
4 dekagramy
25 dekagramów
2 sztuki
25 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zamocz osobno w wodzie na noc. Wyrzuć ziarna które będą pływać na wierzchu i opłucz ją.
Krok 2
Zalej oba rodzaje fasoli zimną wodą w osobnych naczyniach i włóż do nich po cebuli naszpikowanej liśćmi laurowymi oraz goździkami.
Krok 3
Gotuj fasole do czasu, gdy będą w połowie miękkie.
Krok 4
Zeszklij razem z czosnkiem posiekaną cebulę, dodaj do niej odcedzoną fasolę (bez cebuli), resztę przypraw oraz czekoladę.
Krok 5
Zmieszaj koncentrat pomidorowy z trzema szklankami wody spod fasoli i dolej to do garnka.
Krok 6
Dobrze wymieszaj i duś do miękkości i zagęszczenia się sosu.

Dobra rada:
Czarną fasolę trzeba najpierw namaczać przez 12 godzin, a później gotować przez około godzinę – najlepiej w tej samej wodzie. Jej smak wynagrodzi ci długi czas oczekiwania!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej