
Składniki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
1.5 szklanki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orkisz wymieszaj z wodą, ugotuj na parze w naczyniu bez otworów tak, żeby orkisz mógł nasiąknąć wodą.
Krok 2
Cebulę i papryki pokrój w kostkę, wymieszaj z orkiszem, gotuj do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 3
Liście kapusty ułóż w naczyniu do gotowania na parze z otworami, polej wrzątkiem.
Krok 4
Ugotowany orkisz wymieszaj z serem, śmietaną, jajkami oraz natką, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Wyłóż masę na liście kapusty, zroluj, gotuj jeszcze przez 10 minut.

Dobra rada:
Śmiało zastąp orkiszem pszenicę. Świetnie sprawdzi się on w ciastach – również wytrawnych, na przykład tym na pizzę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej