
Składniki
20 dekagramów
30 dekagramów
150 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby zagotuj.

Krok 2
Uwaga: Z suszu (tzw. brządu) gotowano zupy, które dominowały na wigilijnym stole w kuchni pomorskiej. Podawano je na różne sposoby z dodatkiem świeżo ugotowanych ziemniaków, okraszonych cebulką i słoniną.

Krok 3
Następnie dodaj do nich suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki) i gotuj do momentu, gdy staną się miękkie.
Krok 4
Wymieszaj kwaśną śmietanę z mąką i dodaj do całości. Na koniec dopraw cukrem i solą do smaku.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej