
Składniki
3 szklanki
0.5 łyżeczki
0.3 szklanki
60 gramów
4 łyżeczki
1 łyżeczka
500 mililitrów
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki dodaj cukier oraz proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
Krok 2
Wlej piwo i mieszaj przez chwilę, ale nie za długo. Powinno mieć konsystencję kisielu i grudki.
Krok 3
Ciasto przełóż do 2 brytfanek, polej stopionym masłem i posyp bazylią oraz rozmarynem.
Krok 4
Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 50 minut.
Krok 5
Po upieczeniu natychmiast wyjmij z brytfanki. Podawaj na ciepło do potraw pikantnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej