Chrupiąca surówka zimowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca surówka zimowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

0.25 sztuki

0.5 pęczka

0.25 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kalarepkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobne słupki. Kapustę szatkujemy w drobne paseczki.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Cebule obieramy i kroimy w jak najdrobniejsza kosteczkę.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, oprószamy szczyptą pieprzu i soli i mieszamy.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 3

Krok 4

Majonez łączymy z jogurtem oraz sosem sałatkowym. Sos wlewamy do sałatki i wszystko razem mieszamy.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 4
 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej