Sałatka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

0.5 sztuki

200 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa korzeniowe obierz, włóż do garnka, zalej 2 szkl. wody, dodaj bulion i gotuj aż zmiękną, ale pozostaną jędrne - odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Jabłko obierz ze skórki. Groszek osącz z zalewy.

Krok 2

Jajka, ogórki, jabłko i ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski. Dodaj groszek. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i sosem sałatkowym, dodaj do pokrojonych składników. Wymieszaj dokładnie i ew. dopraw sałatkę do smaku solą czy pieprzem. Podawaj schłodzoną.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywnaSałatka warzywna

Sałatka warzywna nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością. Jej delikatnie słodkawy, ale wyrazisty smak dobrze komponuje się zarówno z podawanymi na zimno mięsami, różnymi gatunkami sera, jak i z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Można ją więc nie tylko serwować podczas świątecznych posiłków i przyjęć, ale też zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Jeśli nie przepadasz za groszkiem konserwowym, możesz go zastąpić np. kukurydzą. Sałatkę warzywną podaną w salaterce przyozdobisz natką pietruszki i wstążkami surowej marchewki, przy których układaniu możesz wykazać się inwencją. Dobrze będą wyglądały również ułożone przy brzegach miski ćwiartki pomidorków koktajlowych. Z sałatki możesz też stworzyć efektowne przekąski, podając ją np. w formie roladek z wędliny (przewiążesz je szczypiorkiem), nadziewając nią wydrążone pomidory albo podając ją na kwadratach upieczonego ciasta francuskiego. Sałatka według naszego przepisu jest tak smaczna, że przypadnie Ci do gustu w każdym wydaniu! Przekonaj się o tym!