Ciasto bawarskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto bawarskie

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnuszka wlać sok z cytryny, wodę, dodać cukier i pokrojone na plasterki banany. Wszystko razem gotować kilka minut, po czym odsączyć i rozgnieść.Syrop zostawić. Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w syropie i zmieszać z rozgniecionymi bananami. Żółtka połączyć z cukrem i również połączyć z rozgniecionymi bananami. Białka ubić na sztywna piane dodając szczyptę soli. Do masy bananowej dodać śmietanę i delikatnie mieszając dodawać powoli piane z białek. Przygotować okrągłą blaszkę, ułożyć na jej dnie herbatniki. Czekoladę podgrzać i polać nią herbatniki. Gdy czekolada skrzepnieje położyć na nią masę bananowa i wstawić do lodówki na 23 godziny.Przed podaniem podgrzać dżem owocowy i posmarować nim wierzch ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bawarskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
26 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej