Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.
Krok 2
Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Krok 3
Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać
Krok 4
Jajka rozmieszać trzepaczką w misce
Krok 5
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki
Krok 6
Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy
Krok 7
Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.
Krok 8
Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej