
Składniki
450 gramów
1.3 szklanki
3 sztuki
1.3 szklanki
2 szklanki
3 łyżeczki
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprocz śmietanki). Rozmrozić szpinak i odsączyć na sitku. Można też lekko wycisnąć w ściereczkę.
Krok 2
Zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Srużką wlewać powoli olej ciągle miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu wszystkich składników dodać szpinak i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 3
Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Boki tortownicy wysmarować masłem i poruszyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Krok 4
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Poziomo odciąć nożem wierzch ciasta (ok 1/3) i pokruszyć. Odłożyć do miseczki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym pączek nasączyć ciasto.
Krok 5
Ubić śmietankę kremówkę, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier wanilinowy. Można dodać ciut cukru pudru (wersja dla łasuchów).
Krok 6
Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 7
Smacznego :)

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej