
Składniki
100 gramów
140 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
25 gramów
100 mililitrów
240 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
200 mililitrów
0.5 łyżeczki
300 mililitrów
3 łyżki
280 gramów
3 łyżki
1.5 łyżeczki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło/margarynę z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę (ok 3-5 minut, średnie obroty). Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Ciepłe ciasto nakłuwamy patyczkiem, np. od lizaka/do szaszłyków i polewamy powoli rozpuszczoną, gorącą galaretką (pamiętajmy, aby zostawić 2-3 łyżki do frużeliny malinowej). Odstawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na min 45 min. W tym czasie przygotowujemy frużelinę malinową. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy, a następnie lekko stężałą frużelinę malinową. Gotowe ciasto z malinami wkładamy do lodówki na min 2 godziny przed podaniem.
Krok 2
Galaretka: Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę. Dodajemy trochę barwnika, aby wzmocnić kolor. Z otrzymanego płynu odlewamy 2 łyżki galaretki, które dodamy później do frużeliny malinowej.
Krok 3
Krem śmietankowy: W misce umieszczamy kremówkę i cukier puder. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy.
Krok 4
Frużelina malinowa: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7-10 min do napęcznienia. Świeże maliny umieszczamy w garnku i rozdrabniamy lekko widelcem, aby puściły trochę soku (mrożone zostawiamy w całości). Dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie i dokładnie, dopóki żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy galaretkę. Studzimy i zostawiamy do lekkiego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej