Ciasto meksykańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto meksykańskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 łyżek

1.5 szklanki

2 łyżki

1.5 sztuki

1.5 sztuki

50 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

7 sztuk

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść z cukrami, kakao i wodą, gotuj parę minut, zostaw do wystudzenia.

Krok 2

W tym czasie namocz rodzynki, pokrój orzechy i śliwki na mniejsze kawałki, a obrane jabłka i gruszki pokrój w kostkę.

Krok 3

Wystudzoną masę wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą.

Krok 4

Z białek ubij pianę i dodaj wraz z owocami i bakaliami do ciasta. Wymieszaj i przelej do formy.

Krok 5

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

Krok 6

Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj mleko, kakao oraz mąkę i podgrzewaj przez chwilę, ale nie dopuść do zagotowania.

Krok 7

Ciasto polej gęstą polewą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto meksykańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej