Dorsz a’la Veracruz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz a’la Veracruz

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Obierz dwa owoce ze skóry i pokrój w plastry. Posiekaj czosnek i kolendrę, wyciśnij sok z limonki. Pomidory i cebulę pokrój w kosteczkę, oliwki przekrój na pół.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj połowę oliwy, sok z limonki, kilka łyżek posiekanej kolendry, przyprawę Adobo Knorr oraz pół łyżeczki soli.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 2

Krok 3

W powstałej marynacie zanurz osuszoną rybę. Całość wstaw na 10 minut do lodówki.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory, kapary, oliwki, papryczkę jalapeno oraz sok pomarańczowy. Gotuj 2–3 minuty. Do powstałego sosu dodaj pokrojone owoce, resztę marynaty i dokładnie wymieszaj. Umieść w naczyniu rybę, całość przykryj i gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż ryba dojdzie w środku.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 4

Krok 5

Rybę podawaj posypaną obficie świeżo posiekaną natką kolendry.

Dorsz a’la Veracruz - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ryba idealnie komponuje się z białym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz a’la Veracruz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz a’la VeracruzDorsz a’la Veracruz

Pyszna ryba w otoczeniu aromatycznych dodatków, swą nazwą przywodzi na myśl meksykańskie miasto portowe. Dorsz występuje tu w towarzystwie warzyw, ale i owoców! Istotną rolę odgrywają bowiem pomarańcze, które są kropką nad „i” całego dania. Wybierz się w tę daleką podróż i podaj na obiad rybę w niecodziennym wydaniu!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy wiedzą, że z ryby da się wyczarować wspaniałe potrawy i nie zawsze muszą to być klasyczne filety podane z frytkami. 

Na jaką okazję?

Dorsz à la Veracruz to danie główne, które odnajdzie się w każdej sytuacji. Wystarczy je zaprosić!

Czy wiesz, że?

Dorsza możesz zastąpić również innym rodzajem ryby np. lucjanem. To ryba ciesząca się coraz większą popularnością na całym świecie. W Polsce często znana jest pod swą angielską nazwą Snapper. Obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących przede wszystkim w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Karaibów i Atlantyku.

Dla urozmaicenia:

Z czym podać tak przyrządzoną rybę? Świetnie skomponuje się z białym ryżem, tworząc danie obiadowe, które zachwyci każdego.