Krem z pieczarek na białym winie – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarkowy krem na białym winie

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

3 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku rozgrzewamy masło, na którym smażymy pokrojone w plasterki pieczarki (kapelusze i ogonki). Grzyby lekko solimy, czekamy aż puszczą soki, a następnie odparują. Teraz dajemy im nabrać złotego koloru. A gdy się to stanie dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i dolewamy wodę z kostką rosołową.

Krok 2

Całość blendujemy na gładką masę, zagotowujemy i dolewamy śmietanę. Podgrzewamy ponownie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na sam koniec wlewamy wino; jeśli chcecie, żeby jego smak był tylko akcentem dodajcie 1/3 szklanki. A jeśli wolicie wyraźniejszy aromat – pół. Podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki, ze świeżą bagietką. Jak w Paryżu!

cogotujekasia

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarkowy krem na białym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej