Ciasto mieszane łyżką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto mieszane łyżką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

284

heart
381 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

260 gramów

250 mililitrów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

null gramów

2 łyżki

50 gramów

50 gramów

5 łyżek

120 gramów

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oraz kakao. Całość mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 1

Krok 2

Po chwili wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Dodajemy dżem. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 2

Krok 3

Rodzynki oraz żurawinę wsypujemy do ciasta.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok 50 min. Zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 4

Krok 5

Cukier puder mieszamy z wodą. Powstałym lukrem polewamy ciasto.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 05.09.2023

    Lubię takie proste rozwiązania. Ciasto meeega proste. Czasem smaruję jeszcze warstwą dżemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hallam

    Hallam , 26.05.2023

    A co zamiast wody gazowanej której nie mam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • terka

    terka , 23.02.2023

    Właśnie zrobiłam, jest wpiekarniku. ŁaDNIE ROŚNIE :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota

    Dorota , 22.02.2023

    Jaki jest rozmiar keksówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mireczka

    Mireczka , 21.10.2022

    To ciasto to prościzna, a jakie jest pyszne. Zamiast lukrem polewam obficie rozpuszczoną czekoladą. Polecam ten prosty przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 03.12.2021

    Właśnie dziś zrobiłam to ciasto. . Rewelacja. Wymieniłam jedynie sodę na proszek do pieczenia. Polecam wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto mieszane łyżkąCiasto mieszane łyżką

Być może nazwa tego ciasta mieszanego łyżką nie brzmi tak wykwintnie, jak chociażby sernik wiedeński czy tort Sachera, lecz nie brakuje w nim wyśmienitych składników. Smak prostego wypieku uzupełniają powidła śliwkowe, rodzynki, suszona żurawina oraz orzechy włoskie. Brzmi kusząco? W takim razie nie zwlekaj i od razu chwytaj za łyżkę!

Dla kogo?

Do zrobienia ciasta mieszanego łyżką nie potrzeba żadnych profesjonalnych akcesoriów. Nawet mikser jest zbędny, więc zadowoleni będą amatorzy gotowania, którzy dopiero urządzają swoją kuchnię.

Na jaką okazję?

Przyjrzyj się dokładnie liście potrzebnych składników. Większość z nich zazwyczaj pojawia się w podstawowych kuchennych zapasach, a całą resztę bez problemu znajdziesz w osiedlowych sklepach spożywczych. Przygotowanie ciasta mieszanego łyżką nie wymaga skrupulatnego planowania.

Czy wiesz, że?

Woda gazowana sprawia, że ciasto mieszane łyżką jest bardziej pulchne, więc nie warto jej pomijać. Z kolei kwaśne powidła śliwkowe idealnie równoważą smak słodkich dodatków.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na ciasto mieszane łyżką rodzynki z powodzeniem zastąpisz daktylami pokrojonymi na niewielkie kawałki, a orzechy włoskie – orzechami pekan.