Ciasto z masą kokosową - przepis na krem z wiórek | Przepisy.pl pixel

Ciasto z masą kokosową

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
424 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

997 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

5 sztuk

40 gramów

100 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

90 mililitrów

do nasączenia:

120 mililitrów

1 sztuka

krem kokosowy:

800 mililitrów

40 gramów

100 gramów

300 gramów

200 gramów

polewa:

100 gramów

100 gramów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 160 C. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Pod koniec dodajemy żółtka, ponownie mieszamy, aż do uzyskania kremowej masy.

Ciasto z masą kokosową - Krok 1

Krok 2

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do jajecznej masy powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie przesypujemy do niej mąkę z kakao, mieszamy szpatułka tylko do połączenia się składników.

Ciasto z masą kokosową - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 160 C. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą kokosową - Krok 3

Krok 4

Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z blaszki, wyrównujemy wierzch za pomocą noża i ponownie wkładamy do blaszki. Wodę z sokiem z cytryny mieszamy ze sobą i nasączamy nim biszkopt.

Ciasto z masą kokosową - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlewamy 600 ml mleka. Dodajemy cukier, wiórki kokosa i mieszamy. Stawiamy na ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy kokosowej dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż się roztopi. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń dodajemy go do gotującej się masy kokosowej.

Ciasto z masą kokosową - Krok 5

Krok 6

Mieszamy, aż masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciepła masę kokosową wlewamy na biszkopt, wyrównujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą kokosową - Krok 6

Krok 7

Połamaną czekoladę przekładamy do miski. Zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Czekoladowy krem wlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można posypać płatkami kokosa.

Ciasto z masą kokosową - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Yulka

    Yulka , 09.04.2025

    To jeden z najlepszych kremów kokosowych. Nigdy się nie warzy i zawsze się udaje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta

    Aneta , 20.02.2022

    Ja zamiast śmietany dodałam mleko skondensowane i też wyszło dobrze. Oprócz wiórek dodałam też maku. Ciasto pychota, dzięki za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika

    Angelika , 08.12.2021

    TAK. W ramach zero-waste na polewę czekoladową przeznaczam czekoladki "Merci", których nie przepadam jeść solo :D. A jako wielka fanka cynamonowych smaków lubię zrobić cynamonową polewę czekoladową. Albo dodać trochę tej przyprawy do biszkoptu (;

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka

    Julka , 16.03.2021

    Nawet jak masa nie zgęstniała najlepiej i wydawało się, że ciasto nie będzie takie jak chciałam to wszystko wyszło. Czekolady dałam 160g gorzkiej i też fajne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z masą kokosową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z masą kokosowąCiasto z masą kokosową

W przepisie na ciasto z masą kokosową wszystkie składniki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Puszysty biszkopt nasączony sokiem z cytryny stanowi podstawę deseru. Masa kokosowa zachwyca aromatem i smakiem, a polewa czekoladowa sprawia, że obok ciasta nie można przejść obojętnie.

Dla kogo?

Jeśli macie za sobą pierwsze doświadczenia z pieczeniem i proste przepisy na babeczki czy placki nie skrywają przed Wami żadnych tajemnic, czas na kolejny etap wtajemniczenia.

Na jaką okazję?

Biszkopt z masą kokosową z dumą położycie na stole podczas świąt i innych ważnych okazji. Prezentuje się tak atrakcyjnie, że z powodzeniem zastąpi tort w trakcie przyjęcia urodzinowego.

Czy wiesz, że?

Podczas łączenia masy jajecznej z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, zaleca się mieszać składniki ręcznie. Nie powinno trwać to zbyt długo. Kokosowe ciasto będzie wtedy odpowiednio napowietrzone, co zaowocuje lekkim i puszystym biszkoptem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z masą kokosową dodatkowo możecie udekorować pokruszonymi i uprażonymi na suchej patelni lub w piekarniku orzechami.