Ciasto z rabarbarem i masą serową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i masą serową

Autor: Joanna Szulc

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

190 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

250 gramów

2 łyżeczki

400 gramów

300 gramów

1.5 opakowania

80 gramów

1 opakowanie

800 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując. Mieszamy aż składniki się połączą. W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy z masą jajeczną do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×23 cm.

Krok 2

Twaróg ucieramy ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem na jednolitą masę. Rabarbar należy obrać, pokroić w 1 cm kawałki i oprószyć cukrem waniliowym. Odstawiamy na kilka minut.

Krok 3

Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami do powstania kruszonki. Schładzamy na czas wykończenia ciasta. Na wcześniej wyłożone na blaszkę ciasto wylewamy masę serową, następnie wysypujemy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.

Krok 4

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 185 C i pieczemy przez ok. 60 minut Gotowe i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej