Creme brulee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Creme brulee

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

40 gramów

5 szklanek

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CREME BRULEE to klasyka klasyki francuskich deserów. Uwaga: lubi się nie udać, szczególnie pod koniec, gdy chcemy już tylko zrobić ostatni kroczek, czyli skarmelizować wierzch. Między nami mówiąc, mój patent polega na opalaniu powierzchni kremu ręcznym palnikiem gazowym... Kto ma w domu coś takiego, niech próbuje.

Krok 2

Krok 3

Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasionka. Utrzyj w misce jasny i puszysty kogel-mogel z żółtek, cukru i miodu. Ciągle mieszając, powoli wlej gorącą śmietankę, dodaj ziarenka i rozkrojoną laskę wanilii. Ostudź, miskę przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej na całą dobę), a potem wyjmij laskę wanilii. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Masę wyjmij z lodówki i wlej na głębokie talerze lub do dość płytkich miseczek do zapiekania. Ustaw te naczynia na blasze piekarnika, piecz godzinę i 20 minut, uważając, aby temperatura piekarnika nie przekroczyła 90 stopni. Możesz także ustawić krem w kąpieli wodnej (na blachę trzeba wlać tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości foremek) i piec 25 minut w temp. 160 stopni. Wyjmij gotowy krem z piekarnika, posyp po wierzchu brązowym cukrem. Ustaw w piekarniku opcję grill i wsuń na chwilę krem po to, aby cukier na wierzchu się skarmelizował. Uważaj, aby nie przypalić cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kebab z mięsa mielonego
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej